"Zorg dat het leuk en haalbaar is voor elk kind" - Juf Tine

Tine Deruytter is de enthousiaste juf van het tweede leerjaar in de Vrije Basisschool Klavertje 3 te Oostvleteren. Voor de coronacrisis volgde Briek via Bednet de les in haar klas van thuis uit mee. ‘s Morgens werd de computer aangezet en maakte de klas contact met Briek, waarna de lesdag kon beginnen. Nu zit elke leerling thuis en zoekt Tine naar andere manieren om het contact met haar klas te behouden en les te geven. Haar Bednet-ervaring blijkt nu een voordeel, zegt ze zelf.

Afstandsonderwijs

De omschakeling naar afstandsonderwijs verliep eigenlijk wel vlot. Online lesgeven deed ik voor de paasvakantie niet. Ik maakte wel werkblaadjes of noteerde het nummer van het werkboek en mailde die dan door. Na de eerste week dacht ik: “Hmm... Voor ouders die meerdere kinderen hebben, is het niet evident om alles uit te printen.” Week 2 bracht ik dus zakjes aan de deur van de leerlingen met daarbij nog een zakje loombandjes. Week 3 gaf ik hen nog extra knutselmateriaal. Deze paasvakantie bereid ik mij voor op ‘in mijn kot lesgeven’. Ik woon niet ver van school, dus kan ik ook opnemen via mijn digitaal bord waar de schoolboeken op kunnen komen. Het grote verschil is echter dat je niet kan zien wie afhaakt en voor wie het lijkt dat je even in ‘het Chinees’ bezig bent. 

Mijn belangrijkste tips, vanuit mijn ervaring als Bednet-leerkracht:

  • Als een kind het helemaal alleen moet doen, zorg dan dat het haalbaar is en dat je niet te snel doorgaat met de leerstof. 
  • Zoek uit hoe je het leuk maakt voor elk kind, want de situatie is ook voor hen niet gemakkelijk.
  • Durf advies te vragen bij collega’s en directie hoe zij het lesgeven aanpakken. Onze directeur staat bijvoorbeeld dag en nacht paraat.
  • Zoek op Facebook naar onderwijsgroepen waar nu filmpjes gedeeld worden. Zoek, zoek, zoek en probeer zelf. Voor de een misschien kinderspel, voor de andere een vervelende opdracht. 
  • Positief blijven, doorgaan en blijven gaan! 

Contact met de klas

Via jijislief.nl stuur ik mailtjes naar mijn leerlingen, zij sturen mij dan een mailtje terug. Heel tof! Briek kreeg in feite begin maart het goede nieuws dat hij genezen was. Hij zat dan ook terug mee in de klas, maar door de corona-situatie zit hij nu noodgedwongen terug thuis. Ik ben heel blij dat ik hem en de andere kindjes zo toch nog hoor en betrokken blijf.

Via een besloten Facebookgroep, hou ik dan contact met de ouders van de kinderen. Via deze weg houden we wekelijks contact. Zo kunnen de ouders ook foto’s of filmpjes van hun kapoenen erop zetten. Andere ouders reageren dan met reacties van de kinderen. Zo blijft iedereen in contact met elkaar.

Onlangs waren er kinderen die hun werkjes liever toonden aan mij, dus ging ik die ophalen. Zo kreeg ik enkele tekeningen, knutselwerkjes, kaartjes of een lolly mee naar huis. Ik zag ook dat de papa van een kindje - een landbouwer - een loomarmbandje droeg. Mensen die het heel druk hebben op dit moment, dragen iets wat hun kind gemaakt heeft, fantastisch toch!

Het liefst van al wil ik natuurlijk terugkeren naar mijn klas. Stiekem hoop ik dat dit heel snel zal gebeuren. Ik mis de knuffels van de kinderen, hun mopjes en zelfs hun (soms te) uitbundig gedrag.