Je bent hier:

U bent hier

Joke is een jonge mama

Wat kan Bednet betekenen voor jonge mama's? Hoe is het om op jonge leeftijd mama te worden? Bednet-consulente Marion had een open gesprek met Joke (14), de gelukkige mama van Paris. 

Hoe ben je erachter gekomen dat je zwanger was?

Eigenlijk is dat een heel lang verhaal maar de verkorte versie gaat als volgt: Door nasleep van klierkoorts en hormonale klachten door medicatie tegen astma besloot de huisarts uiteindelijk om toch een bloedonderzoek te doen. Hieruit bleek dat ik zwanger was. Eerst werd gedacht dat ik ongeveer 6 weken zwanger was. Samen met mama ben ik dan naar het abortuskliniek geweest. Hier werden lange gesprekken met me gevoerd en nadien werd een echo gedaan. Opnieuw was de schok groot. Ik bleek al 23 weken zwanger te zijn i.p.v. 6 weken. Abortus was geen optie meer. Toch wil ik ook nog even zeggen dat er bij mij absoluut geen uiterlijke kenmerken van een zwangerschap waren. Ik had geen dikke buik, was niet misselijk,… Mijn maandstonden bleven wel uit maar er werd gedacht dat dit te wijten was door het gebruik van medicatie (cortisonen en steroïden). MIjn eerste reactie was ongeloof-woede-kwaad op mezelf. Ik vond me ook te jong om de baby te houden. De 2de schok kwam toen ik hoorde dat ik al 23 weken zwanger was. Er zijn lange gesprekken geweest met mijn mama, psycholoog,…. en ik wilde mijn kind niet afstaan ter adoptie. Ik wilde mijn kind graag houden! In eerste instantie reageerde mijn omgeving geschokt maar daarna vloog iedereen in actie om me te helpen en te ondersteunen,…

Wat waren de gevolgen voor school? Was je zwangerschap te combineren met school?

In het begin zeker niet gemakkelijk. In mijn eigen klas viel het nog mee (Ze waren natuurlijk in het begin ook geschokt). Maar ik durfde in het begin tijdens de middagpauze niet naar de refter o.w.v. andere leerlingen.. Na een tijdje heb ik dat wel gedaan maar met een heel bang hartje…(blikken, wat zeggen ze van me,…). Oohja, en tijdens het maken van mijn examens had ik al voorweeën. Tijdens de grote vakantie ben ik bevallen van mijn pracht-dochtertje Paris. Vriendinnen en vrienden zijn op veel op bezoek geweest en we hielden ook contact. Dit vond ik wel heel fijn. Na mijn bevalling heb ik bloedtransfusie gekregen en was ik dus ook enorm verzwakt. Toch wilde ik zelf voor Paris zorgen en gaf ik ook borstvoeding. Na 2 weken ben ik beginnen afkolven zodat mijn mama of Paris' papa af en toe konden inspringen en zelf stilletjes aan op krachten kon komen.

 

Wat betekende Bednet nu tijdens je moederschapsverlof voor jou ?

Ik kwam in een nieuwe school terecht, de eerste 2 jaren ging ik naar de Middenschool, en zodoende ook in een nieuwe klas met nieuwe klasgenoten. Het voordeel van Bednet voor mij: Je kan de belangrijkste lessen meevolgen waardoor je geen achterstand oploopt.. Ook mijn klasgenoten leren kennen en een deel van de klas blijven is belangrijk. Het is onmogelijk om ganse dagen naar school te gaan omwille van de zware nachten die je hebt met een baby. Je bent zo moe… Wekelijks maakte ik 15 uur gebruik van Bednet om de hoofdvakken te volgen zoals welzijn, voeding, PAV en Frans. Mijn oma is de eerste maand dagelijks komen babysitten. Daarna is Paris 2 dagen naar mijn schoonmoeder gegaan en 2 dagen naar de opvang.

 

 

Wat zijn je ambities, je dromen (wat wil je later worden, gaan studeren)?

Een diploma halen is heel belangrijk. Een job is nodig om voor mijn dochtertje te kunnen zorgen. Eigenlijk zou ik graag vroedvrouw willen worden en uiteraard een goede mama voor Paris zijn. 

Wat zijn de voor-en nadelen van jong mama worden?

Omdat ik zo jong ben is het makkelijker om heel flexibel te zijn en goed met veranderingen om kunnen omgaan.  Doordat ik zelf zo jong ben zal Paris ook naar school gaan wanneer ik verder ga studeren. Dit maakt het makkelijker voor ons. We gaan samen nog naar school. En door dit mee te maken leer je wel wie je echte vrienden zijn en wie niet…Het is wel zo dat ik een ander leven heb gekregen. Mijn vrienden veel zien is er dus niet meer bij… Ik kan Paris niet zomaar achter laten om op stap te gaan. Dit moet bekeken worden, voor opvang gezorgd worden. Het op stap gaan zegt me niet zo veel. Ik heb geleerd dat ik meer voor mijn dochtertje en mezelf mag opkomen. Nu durf ik meer tegen vreemden praten bv. Zou ik vroeger niet gedurfd hebben. Communicatie is heel belangrijk. Goede afspraken maken schept duidelijkheid. Steun krijgen is heel belangrijk maar heb ook moeten leren dat ik als jonge moeder ook hulp mag vragen. Ik wist wel dat mijn mama mij altijd steunt en voor me klaar staat maar nu heb ik dit opnieuw mogen zien en meemaken. Dankjewel mama! Zo’n toffe en lieve mama als ik heb, wil ik ook voor mijn dochtertje zijn!

Mama van Joke:

Joke doet het, ondanks dat ze zo jong is, héél goed! Ze draagt zorg voor haar dochtertje, neemt haar verantwoordelijkheid op. Paris is voor Joke een goede motivatie om alles op alles te zetten. Ze wilt verder studeren, ze wilt werken aan hun toekomst. Ook is ze zelf zekerder geworden en staat met haar beide voeten op de grond. Mijn dochter doet heel goed haar best en mijn kleindochter is een schatje.